ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΓΑ ΝΕΑ E-SHOP ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι είναι οι οικονομικότεροι τρόποι θέρμανσης

Το κρύο κάνει σιγά-σιγά την εμφάνισή του και όλοι μας ψάχνουμε τρόπους για να ζεσταθούμε προσπαθώντας να αποφύγουμε τη χρήση του πετρελαίου που έχει φτάσει στα ύψη. Εμείς, κάναμε μια έρευνα και σας βρήκαμε τους καλύτερους τρόπους για να ζεσταθείτε οικονομικά!

 

Λέβητας πετρελαίου

Εάν έχετε αυτόνομη θέρμανση και θέλετε να κάνετε χρήση του λέβητα πετρελαίου παρ όλο που τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο ακριβές επιλογές, μπορείτε να μειώσετε το κόστος λειτουργίας του συστήματος κάνοντας κάποιες μικρές «επεμβάσεις» χαμηλού κόστους.

 

Συντήρηση του λέβητα – καυστήρα.

Ζητείστε από τον τεχνικό να σας το ρυθμίσει στην ελάχιστη θερμική ισχύ που μπορεί να λειτουργήσει με υψηλή απόδοση. Έτσι θα εξοικονομήσετε 5-15% αναλόγως της παλαιότητας του λέβητα. Αυτό θα σας κοστίσει από 100-200 ευρώ.

Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης.

Ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο αυξάνεται η θερμότητα που αποδίδεται στους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο έχετε εξοικονόμηση 15-30% και το κόστος της εγκατάσταστης αυτού του συστήματος είναι 1000-1500 ευρώ.

Θερμοστατικές κεφαλές

Τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά (κόστος 25€ η μία). Έτσι, τις ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου. Με αυτόν τον τρόπο έχετε εξοικονόμηση καυσίμου έως και 30%.

 

Λέβητας φυσικού αερίου ή υγραερίου

Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να έχετε τον θερμοστάτη σε μια σταθερή θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 19 και 21 βαθμών Κελσίου. Επίσης φροντίζετε να μην καλύπτετε τα σώματα με έπιπλα καθώς έτσι μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα τολμήστε να αλλάξετε το λέβητα πετρελαίου με λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου. Η καύση του προκαλεί τη λιγότερη δυνατή ρύπανση σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καύσιμα. Από την άλλη, το φυσικό αέριο είναι 30-35% πιο φθηνό σε σχέση με το πετρέλαιο πράγμα που σημαίνει πως θα έχετε κάνει απόσβεση σε 4 χρόνια.

 

Τα συν του φυσικού αερίου

 

Εξοικονόμηση χώρου καθώς μπορεί να τοποθετηθεί και στο μπαλκόνι

Μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης

Αυτόματη εναλλαγή από φυσικό αέριο σε υγραέριο και αντίστροφα

 

Είτε έχετε λέβητα φυσικού αερίου είτε πετρελαίου, εφόσον κάνετε χρήση θερμαντικών σωμάτων μην ξεχνάτε:

 

Αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας αν και έχει υψηλό κόστος τοποθέτησης, σε περίπτωση που ετοιμάζετε τώρα το σπίτι σας είναι από τις πιο οικονομικές επιλογές όσον αφορά την εξοικονόμηση. Δεν καίει κάποιο καύσιμο, λειτουργεί με ρεύμα και κάνει χρήση του ζεστού αέρα από το περιβάλλον. Μπορεί να συνδεθεί με τα θερμαντικά σώματα αλλά η πιο σωστή επιλογή είναι να συνδεθεί με μονάδες fan coil, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να βγάζουν και ψύξη και θέρμανση πράγμα που σημαίνει πως δεν χρειάζεστε σώματα καλοριφέρ και κλιματιστικά, ούτε και θερμοσίφωνα μιας και με μια σύνδεση μπορείτε να έχετε πάντα και ζεστό νερό. Το κόστος της αντλίας θερμότητας είναι γύρω στα 6500 ευρώ και ο χρόνος που θα την αποσβέσετε είναι στα 8 χρόνια.

 

Κλιματιστικό Inverter

Για όσους επιλέξετε κλιματιστικό για τη θέρμανσή σας, προτιμήστε τεχνολογίας Inverter. Μπορεί να είναι 30% πιο ακριβά από τα συμβατικά κλιματιστικά αλλά καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί πως το Inverter συμφέρει για όσους κάνουν χρήση πάνω από 1 ώρα την ημέρα. Το μηχάνημα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι το κατάλληλο για τα τετραγωνικά του δωματίου. Εάν το μηχάνημα ζορίζετε να καλύψει το χώρο θα κάψει περισσότερο ρεύμα. Επομένως συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν προβείτε σε μια τέτοιου είδους αγορά.

 

Σόμπα ξύλου ή pellet

Μια σόμπα ξύλου που κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ αποτελεί σίγουρα πιο οικονομική επιλογή από μια σόμπα που καίει pellet και κοστίζει γύρω στα 1200 ευρώ. Το pellet, όμως, βγάζει λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα ενώ είναι και υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί. Το pellet είναι συμπιεσμένα κατάλοιπα επεξεργασίας ξύλου ή αγροτικών προϊόντων και έχει πιο αργή καύση.

 

Θερμοπομπός

Ο θερμοπομπός λειτουργεί με ρεύμα με τη φυσική ροή του αέρα. Αυτό που κάνει είναι να τραβάει από κάτω και να βγάζει από πάνω τον ζεσταμένο αέρα. Δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα ενώ ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη εξοικονομείτε ενέργεια.

 

Θερμοπομπός ακτινοβολίας

Αυτός χρησιμοποιεί τον αέρα του δωματίου για να θερμάνει την επιφάνεια του θερμαντικού σώματος και σε συνέχεια το σπίτι. Είναι ουσιαστικά σαν τον ήλιο.

 

Αερόθερμο

Το συγκεκριμένο δεν βγάζει ενοχλητικά τον αέρα από μπροστά αλλά κάνει ομοιόμορφη κατανομή χωρίς ρεύματα αέρα.

 

Θερμοσυσσωρευτές

Αυτοί είναι κατασκευασμένοι με πυρότουβλα και έχουν μεγαλύτερο όγκο και είναι πιο ακριβοί αλλά σε περίπτωση που λειτουργούν με το νυχτερινό ρεύμα κάνουν μεγάλη οικονομία. Μπορούν να ρυθμιστούν να ανοίγουν αυτόματα τη νύχτα να φορτίζουν ενέργεια και να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της μέρας με την ενέργεια που έχουν ήδη αποθηκευμένη. Η ήδη αποθηκευμένη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και 24-48 ώρες μετά με μικρή απώλεια.

 

Θερμάστρα ακτινοβολίας μπάνιου

Αυτό που πετυχαίνετε με αυτήν είναι η γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας του μπάνιου.

 

Ταχυθερμαντήρας

Πρόκειται για μια συσκευή που τοποθετείται δίπλα στη βρύση της ντουζιέρας και ζεσταίνει το νερό του μπάνιου για όση ώρα το έχετε να τρέχει. Η ενέργεια που εξοικονομείτε με τη χρήση του είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα αξίζει τον κόπο ειδικά αν έχετε μεγάλη οικογένεια.

 

Θερμαινόμενο πατάκι

Μπορεί κάποιοι από εσάς να το θεωρείτε υπερβολικό αλλά υπάρχουν άνθρωποι που κρυώνουν πάρα πολύ στα πόδια. Το πατάκι αυτό διατηρεί τα πόδια ζεστά ενώ είναι κατάλληλο και για χώρους γραφείου. Χρησιμοποιώντας το απομονώνετε το κρύο που έρχεται από το πάτωμα, κρατάτε ζεστά τα πόδια σας και ρυθμίζετε πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός σας ειδικά όταν είστε ακίνητοι. Αυτό το πατάκι είναι ιδανικό και για τα κατοικίδιά σας.

 

Καλοριφέρ με ξύλινο κάλυμμα

Πρόκειται για ένα θερμαντικό σώμα με ξύλινο κάλυμμα, στρογγυλεμένες γωνίες και κρυμμένες συνδέσεις διακοπτών για πλήρη ασφάλεια. Σίγουρα είναι κατάλληλο για παιδικά δωμάτια ενώ μπορείτε να το παραγγείλετε και με σχέδιο δικής σας επιλογής.

 

Παραδοσιακό τζάκι

Το παραδοσιακό τζάκι δεν προσφέρει καμιά θέρμανση στο σπίτι. Μπορεί να ζεσταίνει οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά του, στην ουσία, όμως, ό,τι ζεστό αέρα βάζει άλλο τόσο κρύο αέρα αφήνει να εισχωρήσει. Προτιμήστε επένδυση από πυρότουβλα και όχι από μαντέμι. Το μαντέμι ζεσταίνεται γρήγορα αλλά παγώνει με το που σβήσει το τζάκι ενώ με το πυρότουβλο συμβαίνει το αντίθετο.

 

Μετατρέψτε το παλιό σας τζάκι σε ενεργειακό για να μπορείτε να εκμεταλλεύεστε τη θαλπωρή του τζακιού για τη θέρμανση του σπιτιού με αποτελεσματικό τρόπο. Ένα συμβατικό τζάκι μεταφέρει μόνο το 15% της θερμότητας που παράγουν τα ξύλα, ενώ το ενεργειακό το 70 -80% της θερμότητας.

 

 

Tips που δεν πρέπει να ξεχνάτε

  • Βρείτε στεγνά ξύλα. Έχουν ακτινωτές ρωγμές και ο φλοιός τους αποσπάται εύκολα. Μην καίτε έπιπλα ή οτιδήποτε άλλο εκτός από ξύλα που προορίζονται για τζάκια.
  • Αποφύγετε ξύλο από έλατο και πεύκο γιατί είναι επικίνδυνο. Προτιμήστε ξύλο από ελιά και δρυ γιατί διαρκεί περισσότερο η καύση του.
  • Οι μπρικέτες φτιαγμένες από 100% ανακυκλώσιμο υλικό έχουν τη διπλάσια τιμή από το ξύλο αλλά αποδίδουν 60% περισσότερη θερμότητα από αυτό. Δεν αφήνουν στάχτη και έχουν σχεδόν μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
  • Κάντε ένα καλό καθάρισμα της καμινάδας μια φορά το χρόνο εάν το χρησιμοποιείτε συχνά, για να αποφύγετε να πάρει φωτιά.

 

 

Πηγή: b2green.gr